Voluntarii de la Code for Romania au pus la dispozitie o platforma de informatii in timp real pentru votul electoral

ONG -ul Code for Romania  a dezvoltat aplicatia RezultateVot.ro care a fost folosita la votul din 10 noiembrie. Este o soluție digitală pusa gratuit la dispozitiția tuturor celor interesați de procesul electoral – cetățeni, autorități, presă, socitetate civilă, dar nu numai – și oferă date în timp real despre procesul electoral.

Platforma funizează informații real precum numărul secțiilor de votare din țară și diaspora acoperite de observatorii independenți, numărul de observatori, numărul total de mesaje trimise din secții de observatorii independenți și câte din ele reprezintă potențiale probleme sunt disponibile în mod public și gratuit pe site-ul RezultateVot.ro. Toate aceste informații sunt colectate și furnizate în timp real de către aplicația MonitorizareVot dezvoltată tot de către Code for Romania și utilizată și în acest an de către observatorii independenți acreditați prin Fiecare Vot.

Datele oficiale în timp-real despre prezența la vot sunt furnizate de către Autoritatea Electorală Permanentă și sunt prezentate și integrate într-o formă grafică accesibilă în RezultateVot.ro, respectiv total înscriși pe listele permanente și speciale, total prezența la urne, votanți pe listele permanente și speciale, votanți pe listele suplimentare, votanți cu urna mobilă, dar și informații statistice despre alegătorii prezenți în diaspora.

Imediat după închiderea secțiilor de vot, RezultateVot.ro a prelucrat fluxul de date pus la dispoziție de către AEP și a afișat  într-o formă grafică intuitivă și ușor de înțeles voturile liber exprimate înregistrate de către fiecare candidat la funcția de Președinte al României.

În anul 2020 platforma va agrega și mai multe informații utile. Voluntarii Code for Romania lucrează în continuare pentru a adăuga module care vor permite ca datele istorice despre votul din România din ultimii 30 de ani să poată fi vizualizate și înțelese astfel mai bine. Pentru a putea face toate acestea până la alegerile din 2020, Code for Roamnia se bazează în continuare pe donații  pe code4.ro/ro/implica-te.

Despre Code for Romania

Code for Romania este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2016 cu scopul de a rezolva probleme din societatea românească cu ajutorul tehnologiei. În cei peste trei ani de activitate, Code for Romania a adus împreună o comunitate de peste o mie de voluntari din IT, cercetare și UX, din țară și din diaspora, și a livrat zeci de soluții digitale viabile în colaborare atât cu societatea civilă cât și cu instituții publice din România. Toate soluțiile Code for Romania sunt open source sub licență MPL 2.0 ceea ce înseamnă că oricare rezultat Code for Romania poate fi reutilizat și/sau replicat.