Viteza medie de download la internet a crescut pe parcursul anului 2017

În urma testelor efectuate de ANCOM se concluzionează că în semestrul II 2017 utilizatorii români au experimentat viteze de download date internet fix în creștere cu 5,5% la nivel național și viteze de download date internet mobil mai mari cu 4,3%, față de semestrul I 2017, după cum se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

“În a doua parte a anului 2017, utilizatorii de internet din România au experimentat viteze medii de descărcare în creştere, de 115 Mbps pentru internet fix și 20 Mbps pentru internet mobil, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, actualizate astăzi pe Netograf.ro”, a declarat Sorin GRINDEANU, președintele ANCOM.

Evoluția vitezelor medii de download și upload

Tendința de creștere se observă și în ceea ce privește viteza medie de upload pentru serviciile mobile, de la 8,60 Mbps în primul semestru al anului trecut la 9,49 Mbps (+10%) în cel de-al doilea semestru. Viteza medie de upload  pentru serviciile fixe rămâne aproximativ constantă la 92,77 Mbps.

Cum sunt generate statisticile

ANCOM realizează, prin intermediul aplicației Netograf.ro, statistici semestriale și anuale privind calitatea serviciului de acces la internet fix și mobil din România, printre care și vitezele medii de descărcare a datelor, așa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a efectuat măsurători prin intermediul aplicației, separate în funcție de operator.

Statisticile au fost generate pe baza unui număr de peste 273.000 de teste efectuate de utilizatori în anul 2017, care au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor. Dintre acestea, peste 138.000 de teste au fost efectuate pe parcursul celui de-al doilea semestru. Aplicaţia testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test conectat la nodurile naționale publice de tip internet interexchange.

Cum se utilizează Netograf.ro

Netograf.ro este ușor de utilizat și oferă rezultate imediate și corecte. Este suficient ca utilizatorii să selecteze din aplicație tipul de ofertă de care beneficiază și să aleagă modalitatea de acces, wireless sau fir în cazul internetului fix și indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obținute pot fi analizate și comparate în contextul statisticilor publicate semestriall și anual.