Ultima verificare din seria testelor alocate Sistemului RO-ALERT

Astăzi, 30 iulie 2019, în intervalul orar 09.00-12.00, la nivel național, prin intermediul Sistemului RO-ALERT au fost transmise mesaje test de avertizare a populației pe toate telefoanele mobile din aria de acoperire a celulelor de telefonie, informează Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (DSU). Telefoanele configurate pentru primirea mesajelor RO-ALERT vor recepționa următorul mesaj: „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”.

Aceasta  a fost ultima verificare din seria testelor alocate Sistemului RO-ALERT, teste care au avut loc începând cu data de 17 iulie. Numai în cazul persistenței unor erori, perioada ar putea fi prelungită, urmând a comunica public intervalul alocat verificării Sistemului RO-ALERT.

Dezactivarea opțiunii de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, având în vedere efectele ce pot fi generate asupra vieții comunităților în cazul producerii situațiilor de urgență reale.

Totodată, reprezentantii DSU adresează rugămintea ca populația să nu apeleze numărul unic de urgență 112 pentru a semnala eventuale deficiențe ale Sistemului RO-ALERT. Ei spun

Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență asigură că aceste teste au rolul de a identifica eventualele erori ale sistemului care nu pot fi remediate pe timpul producerii unei situații de urgență reală.

“Asigurăm cetățenii că toate aspectele sesizate vor fi analizate de specialiștii angrenați în tot acest proces, urmând ca disfuncționalitățile să fie remediate în timpul cel mai scurt posibil!”, se arata in comunicat.

Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile.