Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy – prima oară în Alba Iulia

Membrii asociaţiei Create.Act.Enjoy din Cluj-Napoca, împreună cu partenerii locali din cadrul asociaţiei Forum Apulum, aduc arta binelui în comunitatea din Alba Iulia, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, se arata intr-un comunicat de presa.

Ajuns la a şaptea ediţie, proiectul Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy a început în 2012 într-un singur spital clujean, iar anul acesta s-a extins naţional, cu câte o săptămână de activităţi cultural-artistice la spitale din Râmnicu Vâlcea şi Alba Iulia. Partea a doua a proiectului se va desfăşura în 6 spitale clujene, în perioada iunie-iulie. Activităţile vor fi realizate cu implicarea a peste 50 de artişti profesionişti (actori, regizori, fotografi, videografi, muzicieni, designeri) şi aproximativ 100 de voluntari.

La Alba Iulia, programul va cuprinde trei ateliere creative, un atelier de realitate virtuală şi două momente artistice itinerante, iar în 24 mai, pacienţii şi personalul medical sunt invitaţi la un concert, găzduit în incinta instituţiei medicale. Activităţile din spital sunt gestionate de echipa de coordonare şi implementare: Diana Buluga (coordonator artistic), Cristian Pascariu (regizor şi trainer) şi Raluca Bugnar (coordonator voluntari).

Atelierele creative vor fi susţinute de actorul Paul Sebastian Popa, alături de Cristian Pascariu, creatorul metodologiei după care funcţionează proiectul. La realizarea momentelor artistice itinerante se vor alătura actorii George Sfetcu, Ioana-Maria Repciuc şi Alina Mişoc. Tânăra trupă Infusion îi va purta pe pacienţi printr-un curcubeu de stiluri muzicale, de la jazz, blues, soul şi pop, la gypsy şi romanţe româneşti.

Echipa de coordonare va fi susţinută în desfăşurarea activităţilor de la Alba Iulia de voluntari locali, care au răspuns apelului lansat în mediul online, au fost selectaţi şi au parcurs un training. Voluntarii locali vor contribui la buna desfăşurare a activităţilor, iar sâmbătă, 25 mai, vor fi vedetele proiectului, în timpul “Rudă pentru o zi”, când vor face vizite individuale acelor pacienţi din spital care au petrecut mult timp singuri. O serie de fotografii realizate pe parcusul proiectului vor deveni parte dintr-o expoziţie permanentă care va decora holurile Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba.

“Am creat Terapie prin prin Artă by Create.Act.Enjoy în 2012, din dorinţa de a contribui la starea de bine a comunităţii din care facem parte şi cu scopul de a oferi alternative creative de recuperare persoanelor internate. Proiectul a tot crescut, iar extinderea naţională a fost un pas firesc pe care ni l-am asumat, tocmai din convingerea că ceea ce facem poate să producă un impact semnificativ în vieţile oamenilor. Anul acesta, ne desfăşurăm activitatea în 8 spitale din ţară, implicând în activităţile noastre nu doar pacienţii, ci şi personalul medical sau chiar persoanele din cadrul comunităţilor locale care îşi doresc să producă o schimbare prin implicarea lor în calitate de voluntari. Ne bucurăm să fim pentru prima oară la Alba Iulia şi suntem pregătiţi pentru o săptămână plină de zâmbete şi activităţi artistice interactive”, spune Diana Buluga, actriţă, co-fondator şi coordonator al proiectului Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy.

Iniţiativa asociaţiei clujene Create.Act.Enjoy are ca scop promovarea unui tip de terapie bazat pe activităţi artistice şi creative care influenţează sănătatea psihică, emoţională şi fizică a persoanelor de orice vârstă, oferindu-le oportunitatea de a forma noi legături sociale. Proiectul vine în sprijinirea eforturilor medicilor, pacienţilor şi apropiaţilor acestora de-a spori efectele tratamentelor din spitale prin activităţi complementare, bazate pe artă şi interacţiune. Implicarea artiştilor şi a voluntarilor în activităţi directe cu persoanele din unităţile spitaliceşti contribuie la crearea sentimentului de comunitate, la promovarea unei stări de bine şi a importanţei consumului de artă în societate.