SIVECO Romania contribuie la dezvoltarea proiectului de cercetare ESTABLISH

ESTABLISH – Environmental Sensing to Act for a Better Quality of Life

Smart Health urmareste asigurarea independentei persoanelor din grupurile vulnerabile fata de personalul medical specializat in recuperare si reabilitare.

SIVECO Romania este partener in proiectul ESTABLISH – Environmental Sensing To Act for a Better quality of Life: Smart Health, un proiect de cercetare ITEA 3 (EUREKA strategic ICT cluster programme), care se deruleaza in Cehia, Finlanda, Korea, Romania, Spania si Turcia, in perioada septembrie 2016 – decembrie 2019.

Obiectivul proiectului este asigurarea independentei persoanelor din grupurile vulnerabile (copii, femei, varstnici) fata de personalul medical specializat in recuperare si reabilitare din clinicile de recuperare si wellness.

In acest scop, vor fi dezvoltate aplicatii software care urmeaza sa colecteze si sa coroboreze date colectate de senzori de mediu (indoor si outdoor) si senzori comportamentali, si sa furnizeze feedback pe baza acestora, in timp real, oferind persoanelor aflate in clinicile specializate ajutorul necesar in activitatile cotidiene si in optiunile de tratament pe care le au.

Intre datele provenite de la senzori ambientali se numara cele referitoare la calitatea aerului, presiune atmosferica, temperatura, umiditate iar intre cele furnizate de senzorii biometrici, fiziologici si comportamentali intra, de exemplu, ritmul cardiac si respirator sau numarul de pasi.

Pentru realizarea proiectului pilot din Romania au fost selectati elevi din clasa a a 9-a de la Colegiul National „Grigore Moisil” din Bucuresti, care s-au oferit voluntari pentru desfasurarea unor activitati de preventie si mentinere in forma, prin jogging zilnic, cu durata de o jumatate de ora, efectuat in curtea scolii sau in sala de sport, in afara orelor de curs.

Etapa urmatoare a proiectului prevede montarea unor senzori pentru masurarea calitatii aerului in curtea scolii, pentru a putea surprinde mai bine influenta lor asupra organismului uman tanar, in timpul executarii activitatilor fizice.Activitatile propuse sunt in derulare, pentru colectarea datelor fiziologice ale elevilor, precum si a parametrilor de mediu, urmand sa fie corelate la finalizarea pilotului.

Activitatea desfasurata in cadrul proiectului ESTABLISH a fost prezentata la a 11-a editie a Conferintei internationale de tehnologie, educatie si dezvoltare (INTED 2017), din Valencia, Spania, intre 6 – 8 martie 2017, precum si la a 9-a editie anuala a Conferintei internationale de educatie si noi tehnologii de invatare (EDULEARN17), din Barcelona, Spania, intre 3-5 iulie 2017.