Se contureaza o reforma reala in sistemul de invatamant

Ministrul Educației anunță un nou plan-cadru pentru gimnaziu și liceu: Este vorba de tăiat discipline. Să fie construite din perspectiva a ceea ce un elev poate duce, nu a ceea ce profesorul ar trebui să aibă”

Legea care mișcorează cu 5 numărul de ore la gimnaziu și liceu va conduce la realizarea unui nou plan-cadru, a anunțat ministrul Educației. “E vorba de regândit modul în care disciplinele s-ar putea preda. Că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline”, a declarat Monica Anisie, într-un interviu acordat Europa FM.

Ministrul Educației a anunțat că va merge mâine la Institutul de Științe ale Educației, unde va discuta despre gândirea acestor noi planuri cadru. Precizăm că planurile cadru sunt documentele prin care Ministerul Educației stabilește care sunt disciplinele pe care le fac elevii, pe fiecare clasă în parte, și câte ore pe săptămână studiază copiii materiile respective.

Noile planuri-cadru trebuie “să fie construite din perspectiva a ceea ce un elev poate duce, nu din perspectiva a ceea ce profesorul ar trebui să aibă“, a adăugat Anisie. “Să știți că ne gândim și la profesorii care vor rămâne fără catedră, dacă nu mai există disciplina respectivă în planul-cadru“, a anunțat ministrul Educației.

În ceea ce privește apelul public lansat de cercetători pentru păstrarea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, după ce guvernul Orban a decis în prima sa ședință comasarea instituției cu Centrul Naţional de Evaluare, Monica Anisie a anunțat că științele educației vor rămâne organizate ca institut de cercetare, și nu ca simplă agenție subordonată Ministerului.

Cele mai importante declarații făcute de Monica Anisie

  • Există o lege deja în Parlament prin care se diminuează numărul de ore. În funcție de fiecare ciclu, se ajunge până la 25 de ore pe săptămână. 
  • E vorba de regândit modul în care disciplinele s-ar putea preda. Că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline.

Mai multe gasiti aici: https://www.edupedu.ro/live-text-ministrul-educatiei-anunta-un-nou-plan-cadru-pentru-gimnaziu-si-liceu-este-vorba-de-taiat-discipline/

iar interviul poate fi vazut aici: https://www.facebook.com/europafmromania/videos/1023427481337053/