Romanii pot face acum ecografii cardiace 4D la o clinica din Craiova

Primul aparat din România care face ecografii cardiace 4D neinvazive, comparabile cu cele realizate în cele mai avansate centre medicale din Europa, se află la Centrul Medical Speranța din Craiova. Medicii din echipă au început să îl folosească încă din luna ianuarie a acestui an și au evaluat până acum un număr de peste 200 de cazuri prin această metodă.

Ecocardiografia 4D este recomandată atunci când la varianta 2D apar anumite modificări, dar și ca o ecografie inițială, pentru că permite depistarea unor boli cardiovasculare înainte ca acestea să aibă manifestări evidente, în stadiu preclinic. Astfel, medicul poate iniția un tratament sau indica alte investigații înainte ca boala cardiacă să se manifeste cu pagube ireversibile. Un alt avantaj al acestui tip de ecografie este faptul că poate fi efectuată şi repetată ori de câte ori este necesar, pentru o monitorizare atentă, inclusiv de către femeile însărcinate şi copiii mici, fără a afecta sănătatea pacientului, neexistând riscul iradierii. Ecografia 4D este o procedură rapidă, ce oferă de fiecare dată informații complexe și complete asupra funcției cardiace, având o rezoluție bună, cu rezultate comparabile cu RMN-ul cardiac.

„Ne bucurăm că putem să le oferim pacienților noștri cea mai avansată formă de ecocardiografie transtoracică, cea 4D. Am avut deja multe cazuri în care aceasta și-a dovedit eficacitatea. De exemplu, un pacient căruia i se spusese de un alt medic că nu mai poate suporta o intervenție, pentru că fracția de ejecție era redusă, a aflat cu ajutorul ecocardiografiei 4D că se afla la momentul optim pentru o interventie chirurgicală sau, în cazul unor pacienți tineri, care fumau și păreau a nu avea afectată inima, am observat modificări la 4D care impuneau schimbarea stilului de viață, renunțarea la fumat și chiar folosirea unor metode invazive, aceștia prezentând risc de infarct, a declarat Radu Popa, medic cardiolog la Centrul Medical Speranța.