România, singura piață de capital din Uniunea Europeană care are creșteri

  • România ocupă primul loc în rândul indicilor principali ai piețelor de capital din Uniunea Europeană în funcție de ritmul de creștere înregistrat în perioada ianuarie-noiembrie a acestui an: indicele BET are un avans de aproape 12%.
  • Adrian Tănase, CEO BVB: Pe radarul investitorilor, suntem o piață vizibilă și atractivă în cadrul Uniunii Europene în funcție de ritmul de creștere înregistrat până acum în acest an. Lucrăm la îmbunătățirea infrastructurii pieței și la creșterea gradului de educație financiară în România.
  • Lucian Anghel, Președinte BVB: Avem cea mai mare creștere din Uniunea Europeană și acest lucru nu este întâmplător pentru că majoritatea companiilor listate au raportat rezultate financiare bune, iar dividendele consistente acordate au generat o creștere a indicelui BET-TR cu 21% de la începutul anului.

Bursa de Valori București (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, a încheiat primele 11 luni cu o creștere de 11,7% a indicelui BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 15 companii. Creșterea înregistrată de bursa din România este cea mai mare din rândul piețelor de capital din Uniunea Europeană în funcție de evoluția indicilor principali, potrivit datelor Reuters. La nivelul UE, doar cinci țări au avut indicii principali pe plus la finalul lunii noiembrie, iar România a fost singura piață care a înregistrat un avans de două cifre.

 

Doar 5 piețe de capital din Uniunea Europeană au încheiat pe plus perioada ianuarie-noiembrie 2018

BET (România) 11,76%
SBITOP (Slovenia) 2,17%
BUX (Ungaria) 1,86%
SAX (Slovacia) 1,34%
CYMAIN (Cipru) 0,84%

Sursa: BVB, Reuters

„Pe radarul investitorilor, suntem o piață vizibilă și atractivă în cadrul Uniunii Europene în funcție de ritmul de creștere înregistrat până acum în acest an. Lucrăm la îmbunătățirea infrastructurii pieței și la creșterea gradului de educație financiară în România. Pe măsură ce aceste două componente de piață vor prinde contur și vor avea mai multă substanță, vom avea și lichiditate mult îmbunătățită”, a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

„Piața de capital din România a reușit să se păstreze departe de turbulențele internaționale care au afectat majoritatea piețelor de capital din Europa. Avem cea mai mare creștere din Uniunea Europeană și acest lucru nu este întâmplător pentru că majoritatea companiilor listate au raportat rezultate financiare bune, iar dividendele consistente acordate au generat o creștere a indicelui BET-TR cu 21% de la începutul anului”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a crescut cu 21,2% la finalul primelor 11 luni comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu acțiuni a depășit 8,8 milioane euro la finalul perioadei ianuarie-noiembrie 2018, timp în care investitorii au tranzacționat acțiuni de 2 miliarde de euro.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a depășit 21 de miliarde de euro la finalul lunii trecute, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de peste 36 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare a lunii noiembrie.

Bursa de Valori București (BVB), cea mai importantă instituție a pieței locale de capital, a organizat, împreună cu partenerii, cea de-a opta ediție a Forumului Investitorilor Individuali, unul dintre evenimentele de referință dedicate investitorilor de retail. Pe 10 noiembrie, 20 de speakeri au susținut în fața unui public de 400 de persoane mai multe prezentări și ateliere dedicate atât persoanelor fără background financiar, cât și celor cu experiență în investiții. Sportivi de anduranță, specialiști ai pieței de capital și ai comunicării cu investitorii, reprezentanți ai fondurilor de investiții, brokerilor și companiilor listate au fost speakeri la cel mai important eveniment dedicat investitorilor de retail.