Regulament pentru curatenie in Centrul Vechi: deseuri colectate doar in saci.

0
141
CGMB va dezbate regulamentul pentru salubrizarea, igienizarea şi înfrumuseţarea Centrului Vechi al Capitalei. Printre măsurile prevăzute se numără colectarea selectivă a deşeurilor, doar în saci de plastic și doar într-un anumit interval de timp. Amenzile ajung și la 5.000 de lei.

“Persoanele juridice care desfășoară activitatea în spații cu altă destinație decât cea de locuință în Centrul Istoric au obligativitatea de a colecta deșeurile menajere și asimilabile, exclusiv în saci de plastic, pe tipuri de deșeuri: a) hârtie, b) plastic, PET, doze de aluminiu, c) sticlă, d) deșeu umed : biodegradabile și deșeuri alimentare. Sacii de plastic vor fi puși la dispoziție contra cost de căre operatorul de salubrizare”, se arată în proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB), de pe 4 mai.

Deșeurile vor fi colectate doar dimineaţa, între 4.00 şi 10.000. Astfel, luni, miercuri și vineri vor fi colectate deșeurile din hârtie și carton, iar marți, joi și sâmbătă cele de plastic, PET, doze de aluminiu.
Deșeurile biodegradabile și cele alimentare vor fi colectate zilnic.
Proiectul mai prevede ca respectivele coşuri de gunoi stradale să fie spălate o dată pe săptămână.

Totodată, deținătorul/administratorul terasei sau al unui spațiu cu altă destinație decât cea de locuință în Centrul Istoric are mai multe obligații. Printre acestea, obligația de a asigura la intrarea în spațiu coșurile pentru deșeuri, cu două compartimente, pentru deșeuri uscate și pentru deșeuri umede, trebuie să spele zilnic, cu excepția zilelor când temperatura diurnă este sub 10 grade, trotuarul aferent spațiului comercial în intervalul 10.00-10.30, pe perioada iernii să evacueze zăpada și să aplice tratament pentru combaterea poleiului pe trotuar, să spele vitrinele și să le amenajeze corespunzător, să amenajeze vitrinele pe perioada sărbătorilor de iarnă, să îndepărteze afișele ilegale/deteriorate și graffiti de pe fațade, să asigure recipienți pentru colectarea uleiului uzat și să-l predea reciclatorilor, să raporteze lunar Direcției Utilități Publice din Primăria Capitalei cantitățile de uleiuri uzate predate și să nu obtureze iluminatul public.

De asemenea, toaletele ecologice, indiferent cine le deţine, vor fi spălate zilnic în perioada mai-octombrie şi de două ori pe săptămână în perioada noiembrie-aprilie.
Amenzile vor fi cuprinse între 500 şi 5.000 de lei pentru nerespectarea regulamentului.
La începutul lunii aprilie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunța că va fi implementat un nou regulament în Centrul Istoric, care va consta în „amendarea drastică” a comercianţilor care nu păstrează curăţenia în zonă.

„Am un teanc de fotografii din Centrul Istoric care nu ne fac cinste. Amenzile vor fi drastice şi ne vom implica maxim, dar dorim o responsabilitate şi din partea comercianţilor (…) Dacă nu se înţelege să cooperăm, atunci vom face tot ce fac europenii serioşi, cu sau fără papion, şi vom da amenzi drastice. (…) Voi avea toleraţă zero la a mai permite ca mai ales în centru, clădirile istorice de patrimoniu să fie în continuare ca după război. Unele dinte ele sunt foarte murdare, afectate de vreme sau pline de graffiti”, a declarat Gabriela Firea.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here