Regenerare urbana pentru Constanta si Mamaia cu sprijin de la Banca Mondiala

Primăria Municipiului Constanța își propune să schimbe la față cartierele de blocuri construite înainte de anul 1989, stațiunea Mamaia dar și Zona Peninsulară.

Pentru ca proiectul să se concretizeze iar orașul să arate din ce în mai bine, municipalitatea a apelat la ajutorul specialiștilor în urbanism ai Băncii Mondiale, în cadrul acordului de asistență tehnică încheiat în acest sens, care au prezentat astăzi un pachet de ghiduri cu propuneri pentru îmbunătățirea spațiului urban din orașul nostru. Constanța devine astfel, primul oraș din România care a elaborat împreună cu Banca Mondială un pachet complex de instrumente de regenerare urbană.

La întâlnirea organizată de Primăria Municipiului Constanța împreună cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România, al cărui președinte executiv este domnul Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, au participat doamna Venera Vlad, directorul asociat al Băncii Europene pentru Dezvoltare, membri FZMAUR România, experți ai Băncii Mondiale dar și arhitecți și urbaniști.

“Este pentru noi o bucurie să vedem că  o dezbatere aplicată, o dezbatere în care sunt implicate autoritățile locale, autoritățile centrale, Banca Mondială, BERD, vine să arate necesitatea existenței Federației Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane, un organism care are un rol extrem de important. Constanța este mândră că a înființat prima Zonă Metropolitană în anul 2005 și că modelul nostru a fost implementat și în alte zone. Trebuie să intrăm într-o logică de planificare. Pentru obiectivele mari trebuie să existe o planificare din timp, o consultare prealabilă, o diseminare a dorinței comunităților de a implementa proiecte mari care nu se întâmplă însă peste noapte”, a declarat primarul  municipiului Constanța, domnul Decebal Făgădău.

“Constanța este primul oraș din România care a elaborat împreună cu Banca Mondială și experți în urbanism un pachet complex de instrumente de regenerare urbană. Ghidurile vor fi utilizate pentru a gândi împreună modul în care orașul se va schimba la față pentru a crește calitatea vieții locuitorilor dar și pentru a deveni mai atrăgător pentru investitori și pentru cei care doresc să se mute aici”, a declarat domnul Marcel Heroiu, expert senior dezvoltare urbană din cadrul Băncii Mondiale.

“Domnul primar Decebal Făgădău are foarte multe proiecte, o parte s-au realizat deja cu fonduri europene, altele cu resurse proprii sau alte surse atrase. Planul de mobilitate urbană este un plan pe termen lung și se poate adapta de câte ori este nevoie”, a declarat doamna Venera Vlad, directorul asociat al Băncii Europene pentru Dezvoltare.

Ghidurile prezentate astăzi cuprind idei cu intervenții de impact, asupra spațiilor publice și de locuit, cu elemente peisagistice menite să transforme aceste zone în puncte de atracție vizuală și socială.