Proiectul CityWalk a câștigat premiul „Alegerea publicului” REGIOSTARS

CityWalk, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea şi participant în competiția Premiile RegioStars 2019, a câștigat premiul „Alegerea publicului”, în cadrul Săptămânii europene a regiunilor și orașelor, fiind ales dintre cele 199 de propuneri transmise. Desemnarea acestui proiect este rezultatul votului a aproximativ 235.000 de persoane care și-au exprimat preferința în cadrul acestei categorii.

Proiectul CityWalk, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea s-a desfășurat în perioada 01.12.2016-31.05.2019, având un buget total de aproximativ 2.229.590,5 euro. Acesta a fost implementat în cadrul unui parteneriat format din 13 instituții din 9 țări, respectiv Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Slovacia, România, Cehia, Austria și Serbia. Liderul de parteneriat al acestui proiect este Centrul de Cercetare Știintifică Bistra Ptuj din Slovenia, Primăria Municipiului Oradea fiind singurul partener de proiect din România.

Proiectul își propune să sprijine orașele din regiunea Dunării să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, poluarea fonică și să creeze spații mai sigure pentru locuitori, prin creșterea rolului unor forme mai durabile și mai active de mobilitate în mixul de transport urban, cum ar fi mersul pe jos și ciclismul.

În cadrul proiectului a fost dezvoltat un set de instrumente (ghid de mobilitate, precum și un instrument online), au fost elaborate 8 planuri de mobilitate și au fost livrate 8 acțiuni pilot.

CityWalk este un stil de viață. Acesta aduce în prim-plan cea mai simplă formă de mobilitate urbană: mersul pe jos. Pentru ca orașele să încurajeze mersul pe jos, sunt necesare o serie de schimbări, inclusiv integrarea inteligentă a mersului pe jos față de alte moduri de transport. CityWalk oferă o soluție inovatoare, concentrându-se, în primul rând, pe nevoile cetățenilor și combinând concepte și soluții noi și inteligente de facilitare a acestei activități, pentru a aborda adecvat acele nevoi, combătând schimbările climatice, îmbunătățind calitatea aerului și reducând zgomotul.

În fiecare an, Comisia Europeană premiază acele proiecte finanțate de UE, care demonstrează excelență și noi abordări în dezvoltarea regională. Cu scopul de a inspira alte regiuni și manageri de proiecte din Europa, proiectele participante sunt promovate și popularizate pentru activitățile de comunicare la nivel european.

Premiile REGIOSTARS sunt acordate proiectelor din categorii tematice (creștere inteligentă, durabilă și incluzivă, dezvoltare urbană și un subiect al anului). În anul 2019, REGIOSTARS s-a concentrat pe cinci domenii cruciale pentru viitorul politicii regionale a UE:

– promovarea transformării digitale;

– conectarea dintre verde, albastru și gri;

– combaterea inegalităților și a sărăciei;

– construirea de orașe rezistente la schimbările climatice;

– modernizarea serviciilor de sănătate.