Pe 8 si 9 octombrie la Alba Iulia vom vizita solutiile SMART CITY implementate cu masinile PONY Car sharing

În prezent, nu putem vorbi despre mobilitate în contextul unui Smart City, fără a include serviciile de car-sharing. La nivel mondial, 1800 de orașe au acces la servicii de car-sharing, este folosit de peste 8 milioane de utilizatori care utilizează peste 112.000 de mașini. De asemenea se estimează că în 2030 una din zece mașini noi vândute va fi integrată într-un sistem de car-sharing iar din anul 2025 numărul utilizatorilor va crește cu 16.5%.

Primăria Municipiului Alba Iulia, împreună cu partenerul PONY Car sharing, a lansat sâmbătă, 1 septembrie 2018, ora 18.00, în Cetatea Alba Carolina (parcările din zona Muzeului Principia), prima soluţie de car sharing din oraş, agreată în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City.

Protocolul de cooperare cu PONY Car sharing propune testarea acestei soluţii de mobilitate urbană prin intermediul noului concept de car sharing, prin care utilizatorii din Alba Iulia pot folosi în regim de închiriere şi în mod gratuit – cu ajutorul aplicaţiei GET PONY – maşinile dedicate proiectului pilot.

Compania PONY Car sharing a adus în Alba Iulia un număr de 5 maşini Smart, iar soluţia de car sharing este testată în perioada 1 septembrie – 9 octombrie 2018. Orice şofer din Alba Iulia care are permisul de conducere mai vechi de un an de zile şi vârsta minimă de 21 de ani poate testa soluţia în perimetrul oraşului.

Pentru că serviciul este oferit gratuit în perioada de testare, iar numărul mașinilor este redus, cursele nu vor putea să depășească o durată medie mai mare de 20 de minute, oferind astfel posibilitatea ca un număr mai mare de albaiulieni să aibă acces la mașinile PONY.

Car sharing-ul este un serviciu de mobilitate urbană similar serviciilor de rent-a-car. Ceea ce-l face diferit față de rent-ul clasic este faptul că este gândit să fie mai convenabil pentru oamenii care vor să închirieze o mașină pentru o perioadă scurtă de timp (de ordinul minutelor) și să plătească doar cât au condus. Facturarea – după încheierea perioadei de testare din 1 septembrie până în 9 octombrie 2018 – se face în funcție de timpul cât a fost utilizată mașina. După perioada de testare şi în funcţie de utilizarea soluţiei, compania PONY Car sharing va decide continuitatea acestui serviciu, contra cost, în Alba Iulia.

Altă diferență față de serviciile de car rent tradiționale este faptul că este mult mai practic pentru cei care nu dețin o mașină și vor să aibă acces la o mașină, oricând, 24/24 de ore, doar prin înscrierea într-o aplicație de mobil, pe baza buletinului de identitate și a permisului de conducere. Accesul la mașini se face prin intermediul aceleiași aplicații de pe telefonul mobil – GET PONY, care se poate descărca din AppStore şi Google Play. Mașinile se vor afla pe stradă, aproximativ în tot orașul, în locuri publice de parcare.
PONY Car Sharing este prima și cea mai mare companie de car-sharing din România, înființată în anul 2015 în Cluj-Napoca. Din septembrie 2017 PONY Car Sharing sunt prezenți și în București. Flota este formată din mașini noi, mici de oraș, cu cele mai mici valori ale emisiilor CO2 și mașini electrice, BMW i3. Deține o flotă, în continuă creștere, formată din 130 de mașini și oferă serviciul unei comunități formate din aproximativ 20.000 de useri activi ai serviciului.