Grindeanu: ANCOM va emite o decizie de reglementare cu caracter obligatoriu privind accesul la Netcity

ANCOM va emite o decizie de reglementare cu caracter obligatoriu privind condițiile tehnice și economice în care se va realiza accesul furnizorilor de rețele de comunicații la infrastructura Netcity, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, președintele Autorității, Sorin Grindeanu.

“Realizarea acestui proiect va însemna certe beneficii pentru utilizatorii de servicii telecom din Capitală, dacă este implementat corect. De altfel, interesul utilizatorului este întotdeauna în centrul preocupărilor noastre, ca reglementator al pieței telecomunicațiilorANCOM urmează să emită o decizie privind condițiile tehnice și economice în care se va realiza accesul furnizorilor de rețele de comunicații la infrastructura Netcity. Prin această decizie vom urmări două obiective clare: pe de o parte, condițiile pentru accesul furnizorilor la rețea să nu fie excesive, adică să se limiteze la ceea ce este strict necesar și justificat. Și pe de altă parte, aceste condiții de acces să permită continuarea cu succes a proiectului și operarea eficientă a unei asemenea infrastructuri. Decizia de reglementare pe care o vom emite va avea caracter obligatoriu pentru dezvoltatorul proiectului și va fi definitivată în urma unui proces de consultare publică”, a spus președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Regelementare în Comunicații (ANCOM), Sorin Grindeanu.

Întrebat cum poate fi reglementat mai rapid proiectul Netcity astfel încât România să evite eventuale sancțiuni din partea Uniunii Europene, având în vedere că în 2013 asociațiiile furnizorilor de Internet au cerut, la Comisia Europeană, sancționarea cu infringement a României, din cauza tergiversării proiectului, președintele ANCOM Sorin Grindeanu a răspuns: “Sunt convins că vom găsi cea mai bună soluție de reglementare, dar trebuie să ținem cont și de complexitatea procesului de evaluare tehnică, economică și juridică. În plus, pentru că ne dorim să avem o abordare unitară în acest domeniu, studiem în paralel și proiectele similare, dar de anvergură mai mică, din Sibiu și Oradea. Știu că există o așteptare mare din partea operatorilor de internet, am avut discuții cu reprezentanții acestor companii, inclusiv în ultima săptămână. Vă pot spune că ne apropiem de o concluzie, estimez că în câteva luni vom finaliza procesul și vom avea o formă finală a deciziei de reglementare”.

Comentând faptul că ANCOM se află în 2018 în situația de a emite un nou aviz pentru Netcity, în condițiile existenței unuia asemănător din 2012, președintele ANCOM a spus: “În prezent, ne aflăm în situația în care un aviz emis de ANCOM în temeiul Legii nr. 154/2012 nu a fost implementat, iar Autoritatea nu a putut acționa în niciun fel. De ce? Pentru că inițial, ANCOM nu avea bază legală să verifice și să sancționeze eventuala neaplicare a prevederilor din aviz. În 2016, legea a fost modificată, iar decizia pe care urmează să o emitem va avea caracter obligatoriu, deci vom putea să și impunem aplicarea ei. Tocmai de aceea, atât pentru noi, cât și pentru toate părțile implicate, este important ca decizia de reglementare, care va avea caracter obligatoriu, să fie foarte bine fundamentată și să nu ia calcul doar aspectele semnalate de una sau alta dintre părțile interesate de evoluția proiectului. Luăm în calcul și analizăm absolut toate punctele de vedere”.

“Suntem în permanentă legătură cu autoritățile de Bruxelles, inclusiv pe tema generală a legii infrastructurii, unde s-ar încadra și acest proiect. Dar Netcity în sine nu face obiectul reglementărilor europene. Oricum, nu este în niciun caz vorba despre o tergiversare din partea ANCOM. Ne facem treaba și o facem temeinic și aplicat, având mereu interesul utilizatorilor în centrul preocupărilor noastre”, a mai spus Sorin Grindeanu, întrebat cât de mare este riscul ca organismele UE să dispună sancțiuni drastice pentru tergiversări ân parcursul proiectului.

Referindu-se la afirmații fostului președinte al ANCOM Cătălin Marinescu, făcute după plecarea din funcție, conform cărora au existat presiuni din partea oamenilor de afaceri și a politicienilor pentru ne-emiterea unui aviz pentru Netcity, actualul președinte al ANCOM, Sorin Grindeau a spus: “Nu am văzut declarațiile domnului Marinescu. Dar, ca să vă răspund direct: nu, nu au fost presiuni nici pe tema aceasta, nici pe vreo alta. Evident, interesul pentru proiectul Netcity este foarte mare și e normal să fie așa. Este un proiect care va aduce beneficii capitalei, dacă este implementat corect, la fel cum și proiectele similare din Sibiu și Oradea vor avea efecte pozitive în cele două orașe”.

Sursa: Mediafax