George Soros: Facebook și Google reprezintă o amenințare pentru democratie

George Soros: Facebook și Google reprezintă o amenințare pentru democratie. Companiile Facebook și Google reprezintă o amenințare la adresa democrației, întrucât formează monopoluri și împiedică inovația în domeniul tehnologic, a declarat joi miliardarul ungaro-american George Soros, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveția, relatează site-ul BBC News.

“Facebook și Google exploatează mediile sociale și provoacă mai multe probleme. Proprietarii acestor platforme gigant se consideră stăpâni ai universului, dar, de fapt, ei sunt sclavii ideei de a-și păstra poziția dominantă. Este doar o chestiune de timp până când dominarea globală a monopolurilor din industria IT americană va fi întreruptă. Davos este un loc bun pentru a anunța că zilele lor sunt numărate. Reglementarea și impozitarea le vor duce la pierzanie, iar comisarul UE pentru Concurență, [Margrethe] Vestager, va fi Nemesisul lor”, a spus Soros.

Miliardarul în vârstă de 87 de ani consideră că una dintre problemele esențiale ale acestor medii online este abilitatea de a influența modul în care oamenii gândesc și se comportă, de multe ori fără ca societatea să fie conștientă de acest lucru.

“Companiile de media sociale îi determină pe oameni să renunțe la autonomia lor de gândire. Acest lucru are consecințe negative de mare anvergură asupra funcționării democrației, în special asupra integrității alegerilor. Puterea de a modela atenția oamenilor este concentrată în mâinile câtorva companii. Este necesar un efort real pentru a evalua și apăra ceea ce John Stuart Mill numea <>. Există posibilitatea ca, odată pierdută, oamenii care cresc în era digitală să aibă dificultăți în recâștigarea acestei libertăți. Oamenii fără libertate de gândire pot fi ușor manipulați. Acest pericol nu este valabil doar pentru viitor; a jucat deja un rol important în alegerile prezidențiale americane din 2016”, a mai spus Soros, în cadrul discursului de la Davos.

George Soros consideră că rețelele de socializare funcționează ca niște cazinouri, exercitând un control prea mare asupra conținutului și a publicității.

“Profitabilitatea excepțională a acestor companii se bazează în mare măsură pe evitarea responsabilității și a plăților pentru conținutul afișat pe platformele lor. Ei pretind că sunt doar distribuitori de informații. Dar faptul că aproape monopolizează o anumită piață le acordă utilitate publică și ar trebui să se supună unor reglementări mai stricte, menite să garanteze concurența, inovația și accesul universal echitabil și deschis. Companiile de media sociale își induc în eroare utilizatorii, prin manipularea atenției și direcționarea acesteia spre propriile scopuri comerciale. EI formează în mod deliberat o dependență de serviciile pe care le oferă. Acest lucru poate fi foarte dăunător, în special pentru adolescenți. Există o asemănare între platformele online și companiile de jocuri de noroc. Cazinourile au dezvoltat tehnici de a atrage jucători care își pierd chiar și banii pe care nu-i dețin”, a mai declarat omul de afaceri.

George Soros deține în prezent, prin intermediul unui fond de investiții, 109.451 de acțiuni ale companiei Facebook. În 2017, Soros a solicitat vinderea a peste 300.000 de acțiuni. Totodată, Soros este unul dintre acționarii companiei Alphabet, care deține platforma online Google.