Emisiune filatelica de dedicata Brailei, la implinirea a 650 de ani de atestare documentara

Brăila este al treilea oraș ca vechime al țării, după Câmpulung și Curtea de Argeș, iar Romfilatelia îi dedică o emisiune filatelică la împlinirea a 650 de ani de la prima atestare documentară.

Scriitorul Panait Istrati spunea despre Brăila că, în urma Războiului de Independență din 1877, a devenit cel mai important oraș-port al Dunării, care în perioada respectivă “înota” în aur, locuitorii bucurându-se de prosperitate.

Brăilenii se mândresc cu bogata istorie locală, fiindu-le foarte greu să facă o ierarhie a obiectivelor care dau identitate orașului. La Brăila pot fi admirate Ceasul baroc din centrul istoric, Catedrala “Nașterea Domnului”, Fântâna cinetică, Teatrul “Maria Filotti” sau Casa memorială “Panait Istrati”.

Romfilatelia a pus în circulație emisiunea de mărci poștale “Brăila, 650 ani de atestare documentară”.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este ilustrat Ceasul baroc din centrul istoric al Brăilei, monument realizat în anul 1909 de Carol Sakar. A fost construit din metal turnat și sudat, fiind o piesă râvnită în acele timpuri pentru decorarea parcurilor. La baza ceasului au fost așezate o inscripţie pe plăci de metal cu textul “Carol Sakar; Praga-Karkin; Bohemia-Austria”, precum și o corabie pictată, simbol al Dunării care mărginește orașul.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei este ilustrată Catedrala “Nașterea Domnului”. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost așezată la 16 aprilie 1990, în a doua zi a Praznicului Învierii. Catedrala este construită după un plan bizantin în cruce cu braţe inegale, cu două coruri. Edificiul, cu o lungime de 42 de metri și o înălţime de 50 de metri la turla mare, este înzestrat cu cinci clopote acţionate electric și domină zona de miazăzi a orașului. Biserica preia elemente din arhitectura tradiţională, pe care o adaptează normelor de construcţie actuale.

Fântâna cinetică ilustrează timbrul cu valoarea nominală de 4 lei. Este situată în apropierea Palatului Administrativ, fiind opera artistului Constantin Lucaci, apreciat în special pentru sculpturile sale în oţel. Monumentul înfăţișează două palme care se mișcă și se unesc apoi într-un căuș. Fântâna mobilă din oţel inoxidabil polizat, a fost turnată la Uzina Progresul Brăila, fiind inaugurată în anul 1989.

Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, o instituţie de tradiţie a culturii românești, construit în jurul anului 1850, ilustrează timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Este un monument de arhitectură remarcabil, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul naţional. Edificiul cuprinde săli de spectacol, sala de conferinţe, foaiere etc. În 1969, teatrul a primit numele marii actriţe Maria Filotti. Instituţia găzduiește festivalul internaţional “Zile și Nopţi de Teatru European”, precum și concursul internaţional de canto “Hariclea Darclée”.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei este ilustrată Casa memorială “Panait Istrati”, care face parte din patrimoniul Muzeului Brăilei “Carol I”. Imobilul, construit în stil neo românesc la începutul secolului al XX-lea, a aparţinut Grădinii Publice a orașului. Casa nu a fost vreodată reședinţă a lui Panait Istrati. În 1984, cu ocazia centenarului nașterii scriitorului, aici s-a organizat o expoziţie memorială, iar în anii următori au fost achiziţionate alte manuscrise și obiecte personale.

sursa: mediafax.ro