Electrica, la cinci ani de la listarea pe bursă: Am distribuit dividende brute de 1,3 miliarde lei

Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica SA a investit peste 3 miliarde de lei în România în ultimii cinci ani şi a distribuit dividende brute de 1,3 miliarde lei, în perioada de la listarea sa pe bursă şi până în prezent, a anunţat, miercuri, compania.

Corina Popescu, directorul general al Electrica SA, şi Adrian Tănase, directorul general al BVB, au deschis miercuri şedinţa de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu ocazia aniversării a cinci ani de la listarea companiei, cea mai mare din istoria pieţei de capital din România şi, totodată, singura privatizare cu pachet majoritar prin piata de capital.

„Nu au fost cinci ani uşori, date fiind provocările din piaţa de energie, însă echipa Electrica, alături de partenerii săi, a reuşit să realizeze lucruri foarte importante în tot acest interval: suntem compania din BET care a oferit cel mai stabil randament al dividendului, am distribuit dividende brute de circa 1,3 miliarde lei, am devenit cel mai mare investitor în infrastructura energetică, cu peste 3 miliarde de lei investiţi în ultimii cinci ani, şi am reuşit să îmbunătăţim semnificativ calitatea serviciilor oferite. În tot acest interval, am implementat ample programe de transformare şi optimizare a activităţilor, de reducere a costurilor şi de adaptare a strategiei la condiţiile pieţei, atât în aria de distribuţie şi servicii, cât şi în cea de furnizare, reuşind să eficientizăm activitatea grupului. Vreau să asigur investitorii, clienţii, autorităţile şi toţi colaboratorii noştri că vom rămâne acelaşi partener de încredere şi în anii care urmează, şi că vom continua drumul început în urmă cu cinci ani, unul plin de provocări, dar şi de obiective foarte îndrăzneţe”, spune Corina Popescu, CEO Electrica.

La rândul său, Adrian Tănase, CEO BVB, afirmă că listarea Electrica a reprezentat mai mult decât cel mai mare IPO realizat la BVB.

”Electrica este cel mai bun exemplu care arată cum statul poate folosi piaţa de capital pentru a obţine acces facil la capital, rămânând în acelaşi timp un acţionar semnificativ într-o companie care se află pe radarul investiţional al marilor investitori. Din 2014 şi până în prezent, Electrica a adus acţionarilor un randament total de 37%. Exemplul Electrica poate fi replicat de statul român prin viitoare listări, mai ales că avem acum o piaţă mai dezvoltată şi mai sofisticată. Ne-am dori să avem în piaţa de capital locală cât mai multe companii de talia Electrica pentru a convinge investitorii atât locali cât şi internaţionali că România are determinarea de a aduce în prim plan companii cu largă reprezentativitate în economie”, afirmă Tănase.

Data de 4 iulie 2014 a fost prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Electrica pe Bursa de Valori Bucureşti şi a GDR-urilor Electrica pe London Stock Exchange, iar oferta s-a subscris în totalitate cu două zile înainte de termenul limită. Electrica a atras aproape 2 miliarde lei prin oferta publică iniţială derulată, listarea având un impact semnificativ asupra capitalizării şi lichidităţii bursei de la Bucureşti, acest proces atrăgând un portofoliu divers de investitori internaţionali şi contribuind la îmbunătăţirea indicatorilor BVB pentru a accede la statutul de piaţă emergentă.

Din prima zi de tranzacţionare şi până la finalul lunii iunie 2019, acţiunile Electrica au generat tranzacţii cu o valoare totală de peste 3 miliarde lei, ceea ce reprezintă circa 5,7% din lichiditatea totală a BVB din această perioadă (52,4 miliarde lei). Practic, în fiecare din cei cinci ani de la listare, Electrica s-a clasat pe locurile 5, 6 sau 7 în clasamentul lichidităţii.

”Dividendele acordate de Electrica în cei cinci ani de la listare, până în prezent, au oferit cel mai stabil randament dintre toate companiile din BET, în ciuda fluctuaţiilor ample de preţ. Astfel, randamentul dividendului s-a situat între 5,2% şi 7,3% în fiecare an. În ultimii cinci ani, Electrica a distribuit către acţionarii săi dividende brute care au cumulat circa 1,3 miliarde lei sau 3,777 lei/acţiune, reprezentând un câştig de 34,3% pentru acţionarii care au cumpărat în iunie 2014, la momentul listării”, spun reprezentanţii Electrica.

De la listare şi până în prezent, s-au tranzacţionat circa 250 milioane de acţiuni Electrica, reprezentând 72,4% din capitalul social şi 73,9% din acţiunile cu drept de vot.

Cu o valoare de piaţă de aproape 4 miliarde lei, Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România. Preţul acţiunilor Electrica pe BVB a pornit de la 11,25 lei, în data de 4 iulie 2014, şi a atins un maximum de 14,96 lei, în mai 2017.

După listare, Electrica a cumulat investiţii în modernizarea şi retehnologizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice în valoare de 3,1 miliarde lei, în ultimii cinci ani.

Electrica are aproximativ 7.000 de acţionari din peste 30 de ţări din toate colţurile lumii, inclusiv Kuwait, Israel, Australia sau Canada. Aproximativ 65% din numărul total al acţiunilor Electrica liber tranzacţionabile pe bursele din Bucureşti şi Londra sunt deţinute de circa 6.500 persoane fizice şi 190 persoane juridice din România.

Fondurile de pensii din România de pe Pilonul II şi Pilonul III deţin împreună peste 15% din totalul acţiunilor Electrica. Cumulat, acestea reprezintă al doilea cel mai mare acţionar global, după statul român.

Grupul Electrica are aproximativ 8.000 salariaţi şi oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori.