Delgaz Grid monteaza contoare inteligente in zona Moldovei

Delgaz Grid are planificate investitii de aproape 250 milioane de lei în contoare inteligente în următorii ani. Compania de distribuţie Delgaz Grid, parte a grupului E.ON România, a instalat la consumatori, prin programe succesive în valoare de aproximativ 127 de milioane de lei, un număr de circa 315.000 de contoare inteligente, cele mai multe în judeţele Bacău şi Neamţ, se arata intr-un comunicat de presa.
Mai exact, 73% dintre consumatorii din jud. Bacău şi 43% dintre cei din judeţul Neamţ au instalate contoare SMART. Cele două judeţe au fost selectate pentru derularea proiectelor de contorizare inteligentă în urma unor analize care au indicat, printre altele, un potenţial ridicat de reducere a consumului propriu tehnologic în reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

Pentru clienţi, contoarele inteligente oferă o serie de facilităţi, atât în ceea ce priveşte contributia la acurateţea facturării, cât şi a comodităţii achiziţiei datelor aferente energiei consumate: Indexul contorului este transmis în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului; Factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând o mai bună gestionare a consumului şi a bugetului clienților; Indexul fiind transmis automat, sunt eliminate erorile de citire şi implicit erorile de facturare.

Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz. Contorizarea inteligentă, prin funcţionalităţile multiple pe care le oferă, asigură şi o mai bună monitorizare a circulaţiilor de energie, permiţând identificarea zonelor cu pierderi (pierderi cu diverse cauze: disfuncţionalităţi ale reţelelor/echipamentelor, încărcarea sub sau peste capacitate a unor porţiuni de reţea, conectări neautorizate la reţea etc.) şi stabilirea unor măsuri adecvate pentru reducerea acestora.

În ceea ce priveşte SCADA, ca parte a conceptului ”smart grid”, 114 staţii de transformare din Moldova, din totalul de 133 au fost deja (total sau parţial) integrate în sistem. La momentul de faţă, Delgaz Grid implementează un alt proiect, cu finanţare europeană,  în cadrul căruia vor fi modernizate şi integrate în SCADA stațiile de transformare Hârlău, Pașcani și Gorban (110/20kV) din judeţul Iaşi.

Lucrările, în valoare de peste 16 milioane lei, se vor desfăşura pe o perioadă de trei ani şi au ca obiectiv creșterea siguranței preluării energiei electrice produse din surse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantității de energie electrică nelivrată și reducerea costurilor de mentenanță a rețelei de distribuţie.

Digitalizare înseamnă, totodată, servicii care aduc simplitate, economie de timp, mobilitate, deschidere, uşurinţă şi claritate în relaţia companiei Delgaz cu cei peste 3 milioane de clienti. Un exemplu este platforma online implementata de Delgaz Grid care numără funcţionalitati de tipul Accesului la sistemul de distibutie Gaze Naturale si Energie Electrica, procese de Schimbare furnizor Gaze Naturale si Energie Electrica, Intreruperile programate de energie, Schimburi de date cu furnizorii sau chiar şi procesul de Revizii şi verificări periodice sunt în acest moment transpuse în mod digital în Portal.