CITR, familia Paval si Dan Sucu se asociaza pentru a investi in firmele aflate in dificultate

0
141
Compania de consultanță CITR Group a lansat marți o platformă dedicată investițiilor aflate în dificultate financiară, numită ROCA, ai cărei fondatori sunt acționarii CITR, prin divizia de investiții, familia Pavăl, prin PIF Industrial, Dan Șucu și Astra Rail Management GMBH.

„ROCA atrage resurse de la investitori și le distribuie eficient către companii care se confruntă cu dificultăți financiare, de creștere sau de succesiune a fondatorului în business, cu scopul de a le asigura o structură stabilă și o dezvoltare sănătoasă. CITR Group va asigura managementul ROCA”, au precizat reprezentanții CITR, la evenimentul de lansare a platformei.

„Deși România are economia cu cea mai mare creștere din Europa, jumătate din companiile locale de impact sunt în stare de dificultate. Mare parte dintre acestea sunt nefinanțabile sau sunt considerate mult prea mici pentru investitorii tradiționali. În aceste condiții, deși pe piața europeană există lichidități, investitorii nu găsesc oportunități de a plasa aceste resurse”, au menționat oficialii.

Rudolf Vizental, CEO ROCA, a declarat că în zona companiilor aflate în dificultate „cererea de finanțare nu se întâlnește în mod natural cu oferta de investiții”. Ce distinge ROCA este că „vedem oportunități acolo unde alții văd riscuri – multe din companiile aflate în dificultate au un imens potențial neexploatat, iar expertiza noastră în gestionarea situațiilor de criză și experiența în scalarea afacerilor creează oportunitatea perfectă pentru a dezvolta, împreună afaceri solide”, a spus Vizental.

Fondatorii platformei ROCA și-au asumat „misiunea de a crea companii sănătoase, care să dezvolte brand-uri made in Romania și de a le da – sau reda – anvergura națională și internațională, prin întărirea structurii de capital a companiilor”. ROCA participă, astfel, la riscuri și beneficii și se implică activ în redresarea și creșterea afacerilor.

Administrarea platformei este asigurată de divizia de management a CITR Group. Decizia plasării resurselor obținute de la investitori revine Board-ului de Investiții, format din reprezentanți ai investitorilor.

Suma maximă de finanțare este de două milioane de euro per proiect. Procentul cu care ROCA intră în capitalul social al unei companii din portofoliu este de minimum 60%, însă există posibilitatea de a seta de la început un mecanism de răscumpărare a acțiunilor de către antreprenor. „Ciclul de restructurare a companiilor din cadrul ROCA presupune atragerea de resurse pentru o durată de 7 (+1) ani, țintind un randament anual (IRR) de minimum 16%. Pe parcursul celor 7 (+1) ani se urmărește închiderea a două cicluri de investiții, cu o marcare de profit la jumătatea perioadei (3,5 + 0,5 ani), iar diferența, la final”, au mai precizat fondatorii platformei.

Andrei Cionca, președintele CITR Group și cofondator al platformei ROCA, a menționat că în aproape 20 de ani de experiență în zona de dificultate a economiei a înțeles că „principala provocare a companiilor rămase fără resurse financiare, dar cu potențial de dezvoltare, este recâștigarea credibilității”.

În acest moment, acționarii platformei ROCA sunt asociații CITR Group, prin divizia de investiții CIT Resources, Astra Rail Management GMBH, familia Pavăl, prin PIF Industrial, și omul de afaceri Dan Șucu. Inițiatorii proiectului au precizat că se află în discuții avansate și cu alte nume importante din antreprenorialul local și internațional care să se alăture misiunii acestui proiect.

Dragoș Pavăl, investitor în platforma ROCA, a declarat: „Am înțeles în timp că avem și alte obligații față de țara noastră, pe lângă plata taxelor și respectarea legilor. Avem responsabilitatea, dar și interesul de a face tot ce depinde de noi încât economia în ansamblul ei să crească. Cred că ceea ce va schimba cu adevărat lucrurile este colaborarea, cooperarea dintre noi, antreprenorii care avem fie o anumită expertiză în zona noastră de business, fie resurse financiare disponibile, fie competență în restructurare, prin descoperirea valorilor chiar în interiorul companiilor care au nevoie de susținere. De aceea ne-am alăturat și sprijinim inițiativa CITR Group”.

Pentru investitori, ROCA reprezintă o variantă de a plasa în mod eficient resurse financiare cu un randament ridicat, o diversificare a riscului, transparență în ceea ce privește evoluția plasamentelor și o participare directă în procesul decizional.

Dan Șucu, investitor în platforma ROCA, a spus: „Personal, întotdeauna mi-am administrat singur banii. Este pentru prima oară când investesc în afacerea altcuiva, și o fac pentru că am încredere în reușita acestei platforme”.

Capitalul social al ROCA este în acest moment de 4,5 milioane de euro, iar din portofoliul platformei face parte deja compania S-Karp, producător român de încălțăminte din Brașov. Reprezentanții ROCA vor investi până la finalul acestui an în alte cinci companii și estimează că până la finalul anului 2019 platforma va atrage resurse de 20 de milioane euro, bani care vor merge cu precădere în capitalul de lucru al companiilor din portofoliu.

Inițiatorii ROCA au mai menționat că platforma se adresează companiilor românești care, deși în impas financiar, oferă produse sau servicii într-o piață în creștere, au capacitatea de a genera profit operațional și oferă un cadru favorabil digitalizării și exportului. Sunt vizate companii care au oportunitatea de a crește atât organic, cât și prin consolidări cu alte societăți cu care există complementarități sau sinergii.

Companiile care intră în platforma ROCA au parte de un partener activ de business, un acționar cu expertiză extinsă, nu doar un finanțator. ROCA întărește structura de capital a companiei și creează cadrul în care aceasta să își păstreze identitatea brandul-ui și viziunea.

CITR Group este primul grup de firme din România specializat în remedii personalizate pentru companiile aflate în impas economic. CITR Group asistă companiile în procesul lor de recuperare prin furnizarea soluțiilor de reorganizare, restructurare și investiții. Grupul are resurse pentru gestionarea tuturor domeniilor de business, atât în, cât și înafara procedurilor judiciare. Sub umbrela CITR Group funcționează trei entități: divizia de investiții – CIT Resources, acționar al ROCA, divizia de management – CIT Restructuring, care asigură managementul companiilor din platforma ROCA, și CITR, divizia de insolvență.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here