UPDATE: Cine trebuie sa depună Formularul 600 si cum se calculeaza baza de impozitare. Sfaturile expertilor

Contribuabilii trebuie să-și calculeze veniturile nete obținute din activități independente în 2017 pentru a determina dacă trebuie sau nu depus Formularul 600, iar baza de impozitare nu poate fi mai mică decât echivalentul a 1.900 de lei lunar sau 22.800 de lei pe an, explică specialiștii fiscali.

UPDATE: Un nou termen de depunere a Declarației 600 și alte modificări care să fie operate în cazul acestui formular, precum creșterea plafonului de venituri, sunt variantele discutate astăzi de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, cu liderul PSD, Liviu Dragnea. Astfel, termenul de depunere a Declarației 600 ar putea fi prelungit până în martie 2018, aceasta fiind cea mai probabilă schimbare. Printre alte modificări luate în calcul este creșterea plafonului de venituri pentru care intervine obligația de depunere a formularului, dar care nu poate fi pusă în practică rapid, întrucât un Guvern interimar nu poate schimba Codul Fiscal, în ianuarie fiind și vacanță parlamentară.

Pentru a lămuri metodologia de calcul și celelalte aspecte ale completării/depunerii Formularului 600, specialiștii fiscali au transmis următoarele precizări și recomandări:

** Contribuabilii trebuie mai întâi să-și calculeze totalul veniturilor obținute anul trecut din activități independente, iar dacă acest total depășește plafonul de 1.900 de lei lunar sau 22.800 de lei în anul 2017, atunci Formularul 600 trebuie depus până la data de 31 ianuarie. Atenție: este vorba despre veniturile nete obținute anul trecut.

** Acest calcul este necesar numai pentru a vedea dacă trebuie sau nu depus Formularul 600 și nu are relevanță pentru baza de impozitare pe 2018.

** Cea ce va avea relevanță pentru impozitarea în 2018 este „venitul ales”, adică suma pe care contribuabilul dorește să o prezinte ca fiind bază de calcul pentru CAS. Această sumă nu poate fi mai mică de 1.900 de lei lunar sau 22.800 de lei anual, însă poate fi mai mare dacă contribuabilul dorește, spre exemplu, o contribuție mai mare la pensii și, deci, o pensie mai mare.

** Formularul 600 poate fi depus și de cei care nu au realizat venituri peste plafonul 1.900/22.800, dar care doresc să contribuie cu sume suplimentare la CAS. La fel ca și în cazul celorlalți contribuabili, baza de calcul va fi „venitul ales”, adică suma pe care o dorește contribuabilul să o taxeze cu CAS – desigur, aceasta să nu fie mai mică de 1.900 de lei lunar.

** În cazul în care sursa de venit dispare pe parcursul anului (încetează un contract) și, astfel, venitul coboară sub plafonul de taxare, contribuabilul trebuie să anunțe Fiscul, depunând documente justificative.

** Până la data de 31 ianuarie se face doar declararea (depunerea Formularului 600), după care Fiscul transmite o notificare privind sumele datorate, iar plățile efective ale CAS și CASS pe 2018 (perioadele/fracțiunile de timp respective) se vor face trimestrial.

** Principala diferență între regimul anterior și cel actual privind veniturile din activități independente constă în faptul că de-acum nu se mai face reținerea la sursă (unde plătitorul acestor venituri colectase CAS și CASS și le plătise Fiscului, în contul beneficiarului), ci beneficiarul care acumulează aceste venituri își calculează singur baza de impozitare și plătește el însuși, la administrațiile financiare, respectivele contribuții.

** Contribuabilii care au realizat în 2017 venituri suficient de mari pentru a trebui să depună Formularul 600, dar nu vor mai realiza aceste venituri și în 2018 trebuie să urmărească, pe Declarație, capitolele II.4 (pentr CAS) și III.3 (pentru CASS) privind stoparea realizării acestor venituri, să completeze data de la care intervine stoparea și să bifeze căsuțele aferente. Într-o astfel de situație, se consideră că ai declarat veniturile pe 2017, dar nu vei plăti în 2018 contribuțiile (CAS și CASS) aferente anului trecut.

Formularul 600 – „Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate” – este prevăzut prin OPANAF (Ordinul Președintelui ANAF) nr. 4140/2017 elaborat în baza OUG nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.

De la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, CAS și CASS se datorează astfel:
– CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 de lei);
– CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 de lei, pentru anul fiscal 2018).

Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 de lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară.

Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Persoanele fizice care obțin venituri sub plafon nu au obligația depunerii declarației, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.

ANAF a anunțat recent că 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligația de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, Formularul 600.

sursa: mediafax.ro