Ce de-al treilea Summit RePatriot a început joi la Alba Iulia

Ce de-al treilea Summit RePatriot a început joi la Alba Iulia reunind peste 200 de antreprenori din Diaspora și din Țară care promovează România drept o destinație de investiții.
Duminică 7 Octombrie la ora 12.00 jurnaliștii sunt invitați la o conferință de presă la Muzeul Principia din Cetatea Alba Iulia, la care vor participa antreprenori din mișcarea RePatriot și unde se vor face declarații importante.

Pornită în 2015, inițiativa RePatriot răspunde unei realități dramatice a României, țara europeană care a pierdut în ultimele decenii patru milioane de cetățeni, țara europeană care și-a exportat practic foarte mulți oamenii făcuți pentru afaceri, oamenii cu curaj, cu spirit de inițiativă și aventură, gata să-și asume riscuri, oamenii care au lansat afaceri și au produs bunăstare în Occident.

Animați de modelul de business occidental și de iubirea de țară, sub deviza „Noi facem România mai bună!”, antreprenorii cu succes din Diaspora și cei din Țară împărtășesc experiențe și stabilesc conexiuni în aceste zile în orașul Unirii de la 1918. „Dar nu e numai istorie, ci este despre viitor”, a spus în deschidere Marius Bostan antreprenor și inițiator RePatriot. „Noi facem, pe aceasta punem accentul. Noi facem lucruri bune fiecare ca persoană și facem și împreună proiecte ca o comunitate. Această unire dintre antreprenorii din Occident și cei din România este o importantă ancoră de stabilitate occidentală”, într-un context geopolitic ce poate deveni periculos, „este o ancoră de siguranță suplimentară atât pentru antreprenori cât și pentru familiile românilor.”

„România nu mai e doar o promisiune, e o certitudine” a spus Dragoș Roșca, președintele Romanian Business Leaders. „Spre deosebire de acum 10, 15 ani, România a trecut din faza de potențial spre certitudine. Sunt foarte multe domenii în care România performează. IT-ul este, probabil, cel mai performant domeniu, un domeniu care a crescut enorm în ultimii zece ani, cu afaceri realizate atât de mari corporații, dar și cu un sistem foarte dezvoltat de companii române active în IT ca lideri globali în domeniile lor, în liga cea mai selectă, aflate încă mâna fondatorilor români. Apoi, întotdeauna se spunea că România are un potențial fabulos în domeniul agriculturii. Azi e vorba de certidudine: în cultura cerealieră, România este în top în Europa, via și viticultura s-au modernizat cu fonduri europene, e performanță în domeniul procesării produselor alimentare.” Dragoș Roșca a mai enunțat turismul, real estate-ul și retail-ul ca domenii în care România devine certitudine. „Începe să se schimbe fața  țării, este un context mult mai favorabil decât în trecut pentru a face business în România”, a încheiat președintele Romanian Business Leaders.

Sandra Pralong, consilier de stat la Președinția României, a transmis salutul Președintelui Klaus Iohannis, cel care, la Cotroceni, a găzduit în 2016 prima ediție a acestui summit din dorința de a schimba paradigma prin care statul român se raportează la Diaspora.

„Vă invit să fiți exigenți cu noi, reprezentanții statului” , a spus Sandra Pralong. „Pentru ca statul să poată performa vă cer să fiți cât mai exigenți cu instituțiile statului și să fie cât mai vocală așteptarea pe care o aveți de la stat. Doar în acest fel România va deveni mai bună și vă va primi așa cum meritați. Statul va performa pe măsura presiunii pe care o puneți pe instituții.”

Născut la Oradea și format în Israel, venit la Alba Iulia din Silicon Valley, George Haber, unul dintre cei mai renumiți și prolifici antreprenori din America, a pus accentul pe necesitatea exploatării creativității și adaptabilității specifice românilor. Sunt trăsături dobândite în istorie din așezarea unei țări latine între popoare cu culturi atât de diferite, a spus George Haber. „În loc să ne văicărim de lucrurile rele care ni s-au întâmplat, să în