Bursa de Valori a inregistrat cea mai mare crestere din UE datorita dividendelor acordate de firme

0
201

Bursa de Valori București (BVB) anunță că a încheiat primul trimestru cu o creștere de 12,4% a indicelui BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 13 companii, după ce la jumătatea lunii martie a atins un nivel de 8.816 puncte, maximul ultimilor 11 ani.

„Creșterea înregistrată de bursa de la București este cea mai mare din rândul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeană, potrivit datelor Reuters, în condițiile în care doar 9 piețe europene au avut indicii principali pe plus după primele trei luni ale anului”, se arată într-un comunicat al BVB.

„Bursa de la Bucureşti a atins în primul trimestru valori care au ajuns la maximul ultimilor 11 ani, ceea ce indică revenirea interesului investitorilor pentru piața de capital. Astfel, piața de capital de la București conduce detașat în topul creșterilor raportate de indicii principali ai burselor din Uniunea Europeană, cu un avans de două cifre”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Dividendele sunt identificate ca având contribuția semnificativă la creșterea pieței de la București. „Rezultatele financiare foarte bune raportate de marea majoritate a companiilor listate și oferirea de dividende generoase investitorilor, coroborate cu perspectivele economice pozitive, au susţinut evoluția ascendentă a prețului acţiunilor listate la bursă, așa că este de înţeles de ce bursa românească a avut un avans semnificativ în primele trei luni ale acestui an”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Potrivit Bursei de la București, indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a crescut tot cu 12,4% la finalul primului trimestru comparativ cu primele trei luni ale anului anterior și a încheiat ședința din 30 martie la un nivel de 11.231 de puncte.

În trimestrul I 2018, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu acțiuni a depășit 11,5 milioane de euro și a fost cu 23% peste nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior. În total, investitorii au tranzacționat acțiuni de peste 700 de milioane de euro, cu 20% mai mult decât în primele trei luni ale anului trecut.

„Capitalizarea bursieră a companiilor românești a depășit 21,5 miliarde de euro la finalul lunii martie, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a Bursei s-a apropiat de 39 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare a lunii martie”, a mai comunicat BVB.

sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here