Banii nu sunt o bariera pentru transformarea digitala a oraselor

Există expertiză suficientă la nivel guvernamental pentru o comunicare inteligentă cu administraţia locală în privinţa conceptului Smart City, a declarat, Marius Bostan, iniţiator al Dezbaterii Naţionale Smart City 2017-2020 şi Alba Iulia Smart City la Dezbaterea pe aceeasi tema desfasurata pe 16 mai 2019 la Bucuresti.

“Avem un Ghid pentru Smart City încă din anul 2016. Fac un apel să trimiteţi către Ministerul Comunicaţiilor propunerile şi sugestiile dvs., industria. Sunt convins că dacă ministerul ar primi de la toată industria opinii pe acest domeniu sau ce ar trebui să facă, nu ar fi un lucru rău. Din păcate, nu există expertiză suficientă la nivel guvernamental pentru a aduce un suport, o comunicare inteligentă cu administraţia locală şi pentru încurajarea lor de a o lua pe acest drum. Părerea mea este că nu banii nu sunt o barieră. Sunt foarte multe proiecte europene în care încap tehnologii inteligente şi, în acelaşi timp, există şi multă tehnologie care nici nu costă foarte mult, dar care, din păcate, nu este adoptată”, a afirmat Bostan.

Acesta a adăugat că, în momentul de faţă, aplicaţiile şi sistemele de comunicaţii deservesc aproape toate domeniile despre care se discută în dezvoltarea unui oraş.

“Dacă vorbim despre Smart City, prima dată ne gândim la senzorii care culeg date, la sistemele de comunicaţii care fac ca acest date să poată fi strânse şi comunicate uşor şi aduse în servere, la software. Asta indiferent de verticale, de domeniu. În momentul de faţă, aplicaţiile şi sistemele de comunicaţii deservesc cam toate domeniile despre care discutăm în dezvoltarea unui oraş. Nu trebuie, însă, să uităm niciodată scopul: îmbunătăţirea vieţii cetăţeanului, dezvoltarea economică şi crearea unui mediu cât mai bun într-un oraş. Deja conceptul se dezvoltă şi, datorită legăturilor urbane, aceste sisteme de lărgesc”, a spus fostul ministru al Comunicaţiilor.