Sorin Grindeanu: ANCOM propune scaderea tarifelor de portare pentru numerele de mobil si fix

Sorin Grindeanu: ANCOM propune scaderea tarifelor de portare pentru numerele de mobil și fix având în vedere volumul mare de numere portate la nivel național și de faptul că aceste tarife nu au fost modificate din 2010, a declarat luni președintele Autorității, Sorin Grindeanu.

“Ținând cont de volumul semnificativ de numere portate la nivel național în ultimii ani şi de faptul că aceste tarife au fost stabilite în anul 2010, propunem o scădere cu 44% a tarifului pentru fiecare număr fix portat de la 7,8 euro la maxim 4,4 euro, respectiv cu 66% a tarifului pentru fiecare număr mobil portat, de la 5,6 euro la maxim 1,9 euro. Reducerea costurilor furnizorilor acceptori ar putea stimula operatorii să lanseze pe piață oferte mai avantajoase pentru a atrage noi utilizatori sau a-i păstra pe cei actuali”, a declarat președintele ANCOM Sorin Grindeanu.

Propunerea de scădere a tarifele pe care furnizorul acceptor le datorează furnizorului donor pentru fiecare număr portat a fost lansată luni în consultare publică, conform site-ului ANCOM.

Tariful propus de 4,4 euro pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locaţie şi a numerelor nongeografice, altele decât cele pentru servicii de comunicații electronice destinate publicului furnizate la puncte mobile, a fost determinat pe baza analizei benchmark, ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania și Turcia, ponderate cu populaţia, precizează ANCOM.

Tariful propus de 1,9 euro pentru portarea numerelor nongeografice pentru servicii de comunicații electronice destinate publicului furnizate la puncte mobile a fost determinat pe baza analizei benchmark, ca medie a tarifelor de portare la nivel de gros practicate în Bulgaria, Cehia, Cipru, Franța, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Portugalia, Serbia, Slovacia și Turcia, ponderate cu populaţia, detaliază ANCOM.

Sursa: medifax.ro